perjantai 1. tammikuuta 2016

Sileo® akuutista äänipelosta kärsiville koirille

Niin se vain on jälleen vuosi vaihtunut! Minun uuden vuoden vietot jäi aika vähäisiksi, kun viimeinen päivä oli iltavuoro ja tänään aamu. Täytyy siis ottaa uusi vuosi vastaan nyt viikonloppuna kun on vapaat ;) 


Mutta mennäämpäs sitten asiaan. Rakettejen pauke ja välke on yksi 'oleellinen' osa tuota juhlaa, johon lemmikin omistajan on varauduttava tavalla tai toisella. Kaikkia eläimiä yhdistää se, että raketeista ei ole yhdellekään iloa, ennemminkin päin vastoin. Joka vuosi eläimiä karkaa säikähtäessään raketteja tai vaihtoehtoisesti vuoden vaihteen juhlinta vietetään tiiviisti sisällä, joko rauhallisesti mitään rakettejen paukkeesta tietämättä tai peläten

Ns. 'paukkuvarma' koirakin voi pelätä raketteja, koska niiden äänimaailma on eri, minkä lisäksi ne näyttää ja haisee erilaiselta esimerkiksi aseen laukaukseen verrattuna eli metsästyskoirakin voi pelätä raketteja. Paukuttelu on myös pitkäkestoista, kun raketteja saa ampua luvallisesti yhteensä 8h ajan. Esimerkiksi koiran kuulo on todella hyvä, lähes nelinkertainen ihmisen kuuloon verrattuna, joten voit vain kuvitella miltä erilaiset vinkunat, puhinat, suhinat ja räjähdykset koiran korvissa kuullostaa. Olisikin hienoa, että jokainen lemmikinomistaja ymmärtäisi jättää koiran turvallisesti sisätiloihin rakettejen ampumisajaksi. Tämän lisäksi verhot voi sulkea, pitää valot päällä ja laittaa esimerkiksi radion tai tv:n auki jolloin paukuttelun äänet ja välkkeet on vaikeampi havaita. Yleisesti ottaen täytyisi kuitenkin toimia mahdollisimman normaalisti, mutta esim. koirat kannattaa käyttää ulkona ennen paukutuksen alkamista ja sen jälkeen. Sittenkin olisi suotavaa tarkistaa pantojen, valjaiden, hihnojen... kireys ja asettaa ne mahdollisimman napakasti koiran ylle, jottei sillä ole mahdollisuutta karata niistä. Koira kun pääsee säikähtäessään vaikka ulkoaitauksesta pakoon niin halutessaan, eikä jokainen suomipoika ole vielä oppinut lukemaan kelloa.. Älä siis turhaan altista koiraa tai mitään muutakaan eläintä ilotulitteille.

Äänipelkoa voi hallita erilaisin keinoin. Yleisimmin käytettyjä ovat edellä mainitut ympäristötekijät, minkä lisäksi saatavilla on erilaisia valmisteita ja tarvikkeita äänipelon lievittämiseen. Ääniherkkyys voi olla koiralla perimässä, joten sinnikkäästä erilaisille äänille siedätyksestä ei aina ole apua. Äänipelon taustalla voi olla myös trauma, toisaalta pehmeä luonteinen koira voi olla herkempi erilaisille äänille. Äänipelkoon vaikuttaa myös erilaiset sairaudet ja koiran ikä, jotkut äänet voi aiheuttaa koiralle jopa fyysistä kipua. Näihin liittyvistä asioista on muuten parhaillaan käynnissä Hannes Lohen tutkimus, johon kuka tahansa teistä voi osallistua. Käyttäytymiskyselyyn pääset -täältä- .

Kun kaikki helposti saatavilla olevat keinot on käytetty, turvaudutaan eläinlääkärin apuun. Aikaisempinakin vuosina on ollut tarjolla melko vahvoja rauhottavia valmisteita, mutta tänä vuonna apuun tuli Orionin kehittämä reseptilääke Sileo®. Meillä koirien uudenvuoden viettoon riittää sisätilat, mutta äitini päätti kokeilla tätä uutta valmistetta koiralleen jonka käyttökokemukset sain jaettavakseni teidän kanssa!


Eppu on pian 7-vuotias, n. 30kg kastroitu kultainennoutaja uros. Aikaisemmassa elämässään kohtaamiensa laiminlyöntien vuoksi luonne on ollut aina hieman varauksellinen ja pelokas, vaikka normaalissa arjessa se ei välttämättä heti päällepäin näykään. Koira turvautuu mielellään pikkuveljeensä, nuoreen labbikseen joka puolestaan ei noteeraa raketteja(kaan). Aikasemmat uudet vuodet on aiheuttaneet Epulle paljon stressiä; sen sydän on hakannut miljoonaa, se on läähättänyt voimakkaasti ja kävellyt ees taas sisätiloissa. Silmätkin ovat olleet lautasen kokoiset, eikä ulkona käyntiä ole voinut ajatellakaan ensimmäisen raketin räjähdyksen jälkeen. Aiemmin kokeilluista luontaistuotteista ei myöskään ole ollut apua.


Sileo® on maailmanlaajuisesti ainoa koirille hyväksytty lääkevalmiste äänipelon aiheuttaman äkillisen ahdistuksen ja pelon lievittämiseen. Se on Orionin kehittämä, ja sitä valmistetaan Orionin tehtaalla Turussa. 

Sileo® valmisteen vaikuttava aine on tunnettu molekyyli deksmedetomidiinihydrokloridi, joka tällä erittäin matalalla annoksella ehkäisee tai lieventää äänistä johtuvan stressireaktion syntyä säilyttäen samalla koiran täysin toimintakykyisenä. 

Sileo® on lääkemuodoltaan oromukosaalinen geeli, jota annostellaan koiran posken sisäpinnan limakalvolle. Valmistetta saa eläinlääkärin reseptillä, ja omistaja annostelee sitä koiralleen tarvittaessa. (Lähde: Orion lehtistötiedote 12/2015)


Tänä vuonna kaikki oli toisin ja Eppu sai viettää rauhallisen uuden vuoden vaihteen.
 • Äiti annosteli valmistetta kaksi kertaa illan aikana, ensimmäisen kerran klo 18.40 koiran suuhun hampaiden ja huulten väliin. Vaikutus alkoi hävitä kahden tunnin päästä pikku hiljaa.
 • Valmiste oli helppo antaa, eläinlääkäri oli määrännyt hieman ohjeistusta pienemmän annoksen.
 • Lääkkeen annon jälkeen koira on oleskellut melko tavanomaiseen tyyliin, eli kulkenut äidin perässä, mutta ei ole läähättänyt tai rampannut huoneiden väliä itsekseen ollenkaan.
 • Koira kävi ulkona ennen paukkeen alkamista ja paukkeen aikana viimeisen kerran klo 1.30.
 • Seuraavana päivänä (tänään) koira on ollut normaali.
 • Miinuksena: lääkkeen puoliintumiajasta ei ole mainintaa (koska maximi teho saavutetaan ja koska vaikutus alkaa laskea)
 • Valmisteyhteenvedon löydät -täältä-

Tämän luotettavan lähteeni kokemuksen pohjalta, äidin koirankin melko hyvin tuntien, voin suositella valmisteen kokeilua myös muille karvakorville. Keskustelethan kuitenkin eläinlääkärisi kanssa lääkkeen sopivuudesta juuri sinun koirallesi, ennen lääkkeen hankintaa ja käyttöä :)

Olitko vielä aiemmin kuullut tästä valmisteesta?
Oliko tästä tekstistä sinulle hyötyä?
Kuinka sinun eläimesi reagoivat uuden vuoden juhlintaan?

13 kommenttia:

 1. Eläinlääkäri juuri suositteli tätä lääkettä koiralleni uudeksi vuodeksi. Hyvä että kirjoitit tänne kokemuksista, niitä juuri lähdin etsimään. Tulemme varmasti kokeilemaan tuotetta, koirallani kun uudenvuoden kauhu kestää kolmisen vuorokautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppiä vuodenvaihteeseen :)

   Poista
  2. Ensi kertaa testattuna erittäin paukkuherkälle 10 vuotiaalle laika/ belgianpaimenkoira/pystykorva pojalle. 25 kg painava koira. Pauke alkoi meidän perukoilla tasan klo 18 jolloin annostelin ensimmäisen annoksen. Vaikutus alkoi n 18.50 ja nyt, paukkeen kiihtyessä ja klo 20 annetun toisen annoksen jälkeen koira nukkuu tyytyväisenä, kuten normaalistikin tähän aikaan. Kemikaalipläjäys toimii, koiralla oli välillä huvittava toljotus, korvat pystyssä ja silmät puoliummessa katseli minua, ikäänkuin ajatellen että " hei, pauketta ja välkettä, ei tunnu missään, mitäs tää nyt oikein on. Kysyvä ja hiukka sumea katse.
   Hyvin siis toimii ja voi suositella!

   Poista
 2. Kävin juuri hakemassa samaisen tuotteen apteekista kahdelle borderterrierilleni! Saa nähdä,miten reagoivat!Jännittää...
  VastaaPoista
 3. Sain viime joulukuussa eläinlääkäriltä Sileo-lääkettä koiralleni, joka on ikänsä pelännyt ilotulitusta ja muutakin kovaa pauketta. Annoin sitä ennen ilotulituksen alkua ja muutaman kerran vielä illempana. Bella oli rauhallinen, eikä vapissut eikä läähättänyt koko iltana. Minäkin sain ollarauhalinen.

  VastaaPoista
 4. Myös meidän collie sai tätä lääkettä vuosi sitten, ja kokemukset olivat pelkästään myönteisiä. Sitä edeltäneen vuoden muu lääke vei koiran täysin tokkuraan, mutta Sileon kanssa ei ollut sellaista ongelmaa. Tänään kävin hakemassa samaa lääkettä täksikin vuodeksi - eikä lääkäri muuta suositellutkaan.

  VastaaPoista
 5. Hienoa kuulla näitä uutisia näin vuoden vaihteen lähestyessä :) Tsemppiä kaikille uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
 6. Meillä mennään nyt toisen kerran uuden vuoden kammotusäänten maailmaan Sileon kanssa. Toy villakoiramme 6v rauhottui hienosti viime vuonna tuolla lääkkeellä. Kasvoi 3 ensimmäistä vuottaan havanan koiran kanssa, joka ei pelännyt raketteja tai ääniä. Kun kaveri kuoli, niin eka uusi vuosi oli kammala. Pelkäsin, että koiran sydän pysähtyy. Nyt odotamme räiskettä vähemmän peläten. Kiitos uuden lääkkeen.

  VastaaPoista
 7. Meillä oli Sileo ensi kertaa testissä eilen 6v huskymixillä. Aiemmat uuden vuoden vietot menneet koiran osalta pelokkaissa tunnelmissa, läähättäen ja panikoiden. Eilen koira oli Sileon ansiosta rauhallinen, mutta ei kuitenkaan tokkurainen. Annostelimme lääkettä kolme kertaa illan aikana. Joten ISO kiitos tälle lääkkelle!

  VastaaPoista
 8. Mahtavaa kuulla että tämä lääke todella toimii! En ole vielä mistään kuullut että se ei olisi toiminut :)

  VastaaPoista
 9. Mahtavaa kuulla että tämä lääke todella toimii! En ole vielä mistään kuullut että se ei olisi toiminut :)

  VastaaPoista
 10. Meijän 12 vuotiaalla toimi hyvin.

  VastaaPoista