sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Koirien ruokinta

Tänään ajattelin teille kirjoittaa, että miten meillä koirat tällä hetkellä syö. Koiriahan voi ruokkia yhtä monella tavalla kun on koiriakin, joita on Suomessa arviolta 600 000 (Lähde: Wikipedia)

Joku syöttää koiralleen kotiruokaa, joku nappuloita, toinen raakaa ja kolmas näiden yhdistelmää. Eikä "mallit" varmasti siihen loppuneet, sillä niin kotiruokaa, kun nappuloita ja raakaruokaa voi syöttää monella eri tyylillä. Sitten tulee raha; paljon koiran ruokinta maksaa ja paljonko siitä voi maksaa. Kaikkia kuitenkin yhdistää yleensä se sama päämäärä, ei terve ja hyvinvoiva koira. Eläintenhoitaja -koulussa opeteltiin koirien ruokintaa myös:

Mitään ydinfysiikkaa koiran ruokinta ei ole, mutta halutessaan ruuan määrän laskemiseen voi käyttää mm. vieressä näkyvää taulukkoa. Toisaalta useimmiten nappulasäkin kyljessä määrät on laskettu valmiiksi ja useimmiten luku on ollut sama kun paperilla laskettuna. Raaka -ja kotiruokaa syöttäessä jonkinmoiset laskennat on kuitenkin tarpeen, jotta koira saa kaikki tarvitsemansa proteiinit, hiilihydraatit, rasvahapot, kivennäis- ja hivenaineet sekä vitamiinit pysyäkseen terveenä ja hyvinvoivana.

Välttämättömät ravintoaineet on siis samat kun ihmisellä, mutta koiran tarvitsemat määrät on erilaiset. Lisäksi koira tarvitsee tietysti vettä. Ja kuten sanottua, raha ratkaisee monessa kohtaa, mutta laatuun kannattaa silti panostaa. Halpa ruoka sisältää pääsääntöisesti aina viljoja ja/tai kasviperäisiä tuotteita kuten vehnää, riisiä ja maissia, joista koira hyötyy kokolailla ei mitään. Viljatuotteet voi myös lihottaa, aiheuttaa suolisto-ongelmia kuten ripulia ja jopa mahalaukun kiertymän. Vilja ei missään nimessä saisi olla koiran ruuan ravintosisällössä ensimmäisenä listalla, jolloin sitä on taatusti liikaa. Pieni määrä, sanotaanko n. alle 10% on ihan ookoo. 

Sitten on sellaisia koiria kun Riku, joille viljatuotteet aiheuttaa terveydellisiä ongelmia, kuten hiivaa korviin, joka hoituu pois ainoastaan poistamalla viljat ravinnosta ja hoitamalla korvat ulkoisesti putsaamalla ja lääkitsemällä. Korkea maissipitoisuus on taas aiheuttanut Taralle ja Remylle tassujen muuttumista punertaviksi, Remyllä tassujen välit alkoivat jopa erittämään. Edellä mainittujen ongelmien hoito maksaa myös, joten mieluusti sitä sitten syöttää sellaista ruokaa joka ei näitä ongelmia ja lisäkustannuksia aiheuta, vaikka se maksaisikin vähän enemmän.

Jospa sitten mentäisiin siihen aiheeseen, eli miten meillä koirat ruokitaan juuri nyt ;) Aihe kun on jälleen eräänlainen loputon suo josta voisi kirjoittaa vaikka koko päivän.


Tara ja Remy
- Pure natural -Adult medium tai large chicken (eroaa lähinnä nappulan koolla toisistaan)
- Tara syö reilu 200g päivässä, Remy 250g = 12kg säkki kestää n. 24 päivää
- Lisäksi: 
  ♦Biotiini Forte talviaikaan lähinnä tassujen ja kynsien ylläpitoon
  ♦PlaqueOff ehkäisemään hammaskiveä, toimii!
  ♦Öljy, tällä hetkellä Biolin Pellava-Camelinöljy, joka lähti toissapäivänä testiin

Riku
- Pure natural -Grain free salmon&trout
- Riku saa hieman tuhtimman annoksen (lihotuskuurilla) n. 300g = 12kg säkki kestää n. 40päivää
- Lisäksi
  ♦Biotiini Forte tassuterveyden lisäksi myös turkkia ja ihoa ajatellen
  ♦Öljy, sama kun T&R, tästä testituloksia myöhemmin!

Poijjaat saa ruuan kostutettuna ja Taralla ne lilluu vedessä joka rajoittaa hotkimista sopivasti. Koirat syö yhden kerran päivässä illalla, koska kahdesti ruokittaessa syöminen meni pelleilyksi ja toisaalta taas ruoka saa rauhassa imeytyä yön aikana kun koira lepää, jolloin aamulla koirat on akut ladattuina valmiina uuteen päivään. Tässä siis se pääasiallinen ravinto, näiden lisäksi meillä syödään mm.

raakoja lohenpäitä, kanansiipiä ja koipia
Lohenpäitä ja rippeitä tulee n. 1krt/kk Norjasta Rovaniemelle, ja ruokakaupan kassillinen kustantaa huimat 5€. Lisäksi ollaan ostettu kuivattuja poronluita ihan Primasta, joita tulee sinne mm. Polar petiltä. Speciaali herkkuina saavat välillä RAUH! -luita, speciaalia siksi että ne ovat aika tyyriitä, mutta kuitenkin normi puruluihin verrattuna niin paljon kestävempiä, että jopa Rikulta meinaa loppua puhti niitä nakertaessa ja aikaa kuluu.. :D Näitä lisäeppeitä tarjoillaan aamupäivän aikaan, jos tarjoillaan.

Siinäpä sellainen tekstin tynkä siitä, kuinka meidän koirat pysyy terveinä ja hyvinvoivina. Juurikaan mitään ylimääräistä koirat ei meidän taholta saa suuhunsa ja makupalat/palkkionamit on myöskin ihan koirille suunnattua kamaa.

Mitäs teillä syödään? Nappula vai raaka, raaka ja nappula vai kotiruoka?
Haluaisitko kuulla jotain muuta meidän karvakorvien hoidosta?

ps. Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti