torstai 15. lokakuuta 2015

Juoksuhihna vs. aitaus

Ajattelin kirjoittaa teille nyt meille ajankohtaisesta aiheesta, jota voisi yleisnimikkeellä kutsua 'koiran pitopaikka ulkona', mutta joka keskittyy nyt tällä kertaa juoksuhihnan ja aitauksen/tarhan hyviin ja huonoihin puoliin. Koirien pitopaikoista määritellään myös laissa, ja kaikki tekstin lakiosuudet on kopioitu suoraan -täältä-. Meillä koirat ulkoilee aitauksessa vain tilapäisesti, mutta miksi tämä aihe on meille ajankohtainen, tulee siitä että viimeisen kuukauden sisällä olemme kohdanneet yht. 6 irtokoiraa lenkillä ja pihapiirissä.


Koiran kytkeminen 10§


Eli nyt puhutaan juoksulangasta tai vastaavasta narusta johon koira on kiinnitetty pihalla. Laki sanoo heti kättelyssä, että "Koiraa saa muuten kuin tilapäisesti pitää ulkona yhteen paikkaan kytkettynä vain asuttuna olevan rakennuksen välittömässä läheisyydessä. Alle vuoden ikäistä koiraa saa vain tilapäisesti pitää ulkona yhteen paikkaan kytkettynä." 

Tämän jälkeen seuraava vaatimus on, että jos koira ei ole tilapäisesti kytkettynä, sillä on oltava koppi tai muu lepopaikka joka suojaa riittävästi säältä. Lisäksi liikkumatilaa on oltava vähintään 40 neliömetriä, koiran kytkin ei saa kiertyä minkäänlaiseen esteeseen ja koiralla on oltava leveä säädettävissä oleva panta. 

Tästä käy mielestäni ilmi jo ensimmäiset ongelmat; 

- Näin rivitaloasujan näkökulmasta, meidän takapihalla ei mitenkään päin ole      40 neliömetriä tilaa..
- Lepopaikka pitää asettaa johonkin kulmaan tai seinää vasten, ettei                       juoksulanka pääse kiertymään esimerkiksi kopin ympärille.
- Vaikka panta ei saa olla metallinen tai kuristava, niin se voi siltikin olla                vaarallinen jos tulee esim. äkkinykäisy. Valjaat voisi olla siis parempi                  vaihtoehto, jos koira ei osaa taituroida itseään irti niistä.

Näiden ongelmien lisäksi koira altistuu haluamattaan ulkopuolisille uhkille, kuten petoeläimille tai irtokoirille. Nokkelampi koira taas puree hihnan poikki ja ottaa ritolat, kuten eilen iltalenkin ohessa ilmeisesti eilen tapahtui meidän luokse jolkotelleelle irtolaiselle.

Entäs ne hyvät puolet.. Helppo asentaa, halpa. Keksiikö joku muita..?

T&R tilapäisesti kytkettynä takapihalla aikana ennen aitausta.

Koiran ulkotarha 11§


Meiltä tosiaan löytyy se aitaus, mutta se on kokolailla sama asia kun ulkotarha. Usein ulkotarhassa on tosin myös katto tai sisäänpäin käännetyt yläreunat, ja koirat saattaa viettää siellä aikaansa ympäri vuorokauden täysin tai osittain ulkokoirina, kun taas meillä aitauksessa koirat viihtyy maksimissaan jotain tunteja. Ulkotarhan kokoa määritellään jälleen laissa; esimerkiksi yhdelle 20kg koiralle pitää olla vähimmäis pinta-alaltaan 10m2 ja kuudelle 20kg koiralle 20m2 kokoinen ulkotarha.. Meidän koirat on +/- 20kg. Väittäisinkin, että vähimmäis pinta-ala on melko onnettoman kokoinen. Ehkä tähän tulee muutos kun uusi laki tulee voimaan..?

Miinukset

- Vaatii enemmän aikaa, vaivaa ja rahaa.
- Rivarissa tmv. ei välttämättä anneta lupaa aidan pystyttämiseen.
- Vähimmäisvaatimukset ulkotarhan koolle on onnettomat.

Plussat

- Koirat voi olla vapaana ilman ylimääräisiä remeleitä.
- Monia vaihtoehtoja toteutukseen (elementit, puutolppa+verkko..).
- Ainoastaan pikkujyrsijät ja linnut saattaa eksyä sisäpuolelle.
- Turvallisempi, ei äkkinykäyksiä esim. ohikulkevien porojen, oravien, muiden     metsässä liikkuvien pikku-ukkojen tai irtokoirien/kissojen perään.
- Karkaaminen lähestulkoon mahdotonta, ainakin jos aita on tarpeeksi korkea,     mahd. pakoreiät tilkitty ja aidan alareunaa upotettu maahan tai pohjaan on         upotettu myös verkkoa tms.

Aidatut koirat melkein valmiissa kopissa.
Oliskohan tuossa suurinpiirtein kaikki mitä tuli mieleen. Jos mietit juoksulangan ja aitauksen/tarhan välillä, valitse aitaus, jos se on mahdollinen! 

Ensimmäiset porot kun käveli tuosta aitauksen vierestä, vahvisti myös sen että hieman korkeahkolta tuntunut aitaus ei ollutkaan yhtään liian korkea vaihtoehto.. Minkä lisäksi viimeisen kuukauden aikana koko vuoden edestä käyskennelleet irtokoirat on vahvistaneet sitä, että onneksi meillä on aita, eikä juoksunarut käytössä. Aitauksen kanssa ollaan vältytty monenlaiselta murheelta :)

Onko teillä ulko -vai sisäkoiria, tai kenties molempia? 
Ulkoileeko koira(t) omassa pihassa narun päässä vai aitauksessa? 
Kumman valitsisit mieluummin, juoksulangan vai aitauksen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti