torstai 5. maaliskuuta 2015

Eläinavusteinen työskentely & Karva-Kaverit

Oon jo ties kuinka kauan miettinyt, että tästä aiheesta pitäisi kirjottaa blogiin. En vaan ole yksinkertaisesti saanut aikaiseksi; juttu on melko monimutkainen ja toisaalta taas aiheesta voisi kirjoittaa loputtomiin. Vaikka tiedänkin aiheesta paljon, niin mullakin menee välillä termit sekaisin ja tästä on vielä paaaaljon opittavaa. Nyt kuitenkin on tullut hetki kirjoittaa eläinavusteisesta työskentelystä ainakin 'muutama' sananen, sillä meillä asuu nykyisin kaksi Karva-Kaveria.


Mitä se eläinavusteinen työskentely (tai eläinavusteisuus) sitten oikeastaan on?

 • Eläinavusteista toimintaa
 • Eläinavusteista terapiaa
 • Eläinavusteista (erityis)opetusta

-Se on kaikkea näitä ja paljon muuta. Yhdistävä tekijä on se, että Suomessa koko homma on vielä lapsen kengissä verrattuna siihen mitä kaikkea ulkomailla jo tapahtuu. Tämän lisäksi murrettavana on paljon ennakkoluuloja -ja asenteita eläinavusteista työskentelyä kohtaan. Kuten et voi tuomita tv-ohjelmaa ennen kuin olet nähnyt sen, et voi tuomita eläinavusteista työskentelyä kunnes olet kokenut sen. Tässä koko paletti avattuna lyhyesti:

Eläinavusteinen toiminta, Animal-Assisted Activities (AAA)
 • Vapaamuotoisempaa toimintaa kuin terapia; vapaaehtoiset tekevät vierailuja yhdessä eläimensä kanssa
 • Toistuvaa tai kertaluontoista toimintaa ilman tavoitteita
Eläinavusteinen terapia, Animal-Assisted Therapy (AAT)
 • Ammattihenkilön toimesta tapahtuvaa toimintaa yhdessä asianmukaisen koulutuksen saaneen eläimen kanssa
 • Toiminnalla on selkeät tavoitteet ja aikataulu
Eläinavusteinen (erityis)opetus, Animal-Assisted (Special) Pedagogy (AAP)
 • Eläimeen perehtynyt opettaja toimii vapaaehtoisesti tai AAT koulutuksen saanut (erityis)opettaja palkkiota vastaan
 • Kertaluonteista, toistuvaa tai tavoitteellista toimintaa
Varoitus! Googlaamalla otsikot löydät loputtomasti tietoa :D

Ensimmäistä kertaa olen käynyt vanhainkodissa koiran kanssa jo lapsena äitini työpaikalla. Sillon ei ollut mitään hajua juuri muusta kun opaskoirista.. Aikaa vierähti eteenpäin. Kun Tara muutti meille ja kävimme isovanhempieni luona kylässä, minusta tuntui hienolta nähdä kuinka mummu ja pappa ottivat Taran huomioon ja paijasivat sitä. Papan sairastuessa alzheimerin tautiin, Tarasta tuli pian suomenpystykorva Timo, ja se oli minun nähdäkseni lähes ainut koira joka oli papan mieleen. Samaan aikaan kuvioihin tuli myös Remy, joka alkuun pelkäsi kävelykepillä kiusoittelevaa pappaa, mutta pian Remykin oppi ettei pappaa tarvitse pelätä.

Lähtiessäni opiskelemaan lähihoitajaksi, aloin heti pyörittelemään mielessäni että voisiko jo aiemmin opiskelemani eläintenhoitajan ammatin ja lähihoitajan jotenkin yhdistää. Työssäoppimisien aikaan tein epävirallisia vierailuja toppipaikkoihin, mutta lopulta ajatus puhkesi kukkaan, kun päätin tehdä opinnäytetyöni eläinavusteisesta toiminnasta. Niimpä kuvioihin liittyi Suomen Karva-Kaverit ry, ja opinnäytetyön viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä tavoitteena oli suorittaa Taran kanssa Karva-Kavereiden soveltuvuustesti.


Ja tavoitteisiin päästiin! Rovaniemellä toimiminen ei vaan ollut niin yksiselitteistä, sillä Karva-Kavereiden toiminnasta ei täällä oltu ennen kuultu. Yksittäisenä keikkailijana vieraassa kaupungissa olis saanut tehdä melkoisesti keikkoja, että Karva-Kavereiden olemassaolo todella näkyis jossakin. Niimpä päädyin koordinaattoriksi ja 4kk hautomisen jälkeen muna kuoriutui :D Nyt Rovaniemellä toimii 15 Karva-Kaveria! Yllättäen siinä kävikin siis niin, että nyt myös Remy on Karva-Kaveri, ja itseasiassa se kävi tänään ihka ensimmäisellä keikallaankin :) 

Mua vähän arvelutti Remyn taustojen vuoksi ottaa sitä toimintaan mukaan, mutta.. tälläkin kertaa tämä yksinkertaisen mahtava koira kumosi kaikki mun ennakkoluulot. 

Tästä on hyvä jatkaa.. miten? Noo vaikkaa.. Mites olis? 

Mikä Karva-Kaveri?

Suomen Karva-Kaverit ry on v. 2011 perustettu yhdistys, jonka juuret löytyvät jo v. 1999 toimintansa aloittaneiden Hali-Bernien tassunjäljistä. Suomen Karva-Kaverit perustettiin vastaamaan kysyntää, eli Karva-Kavereiden myötä eläinavusteista vapaaehtoistyötä tekemään ovat olleet tervetulleita kaikki eläimet lajiin, rotuun, ikään tai kokoon katsomatta. Toiminta tukee Green Care -ideologiaa ja se kuuluu siis eläinavusteisen toiminnan piiriin.

Karvakko (ohjaaja+eläin) tekee vierailuja mm. vanhusten, kehitysvammaisten ja lasten luokse erilaisiin toimipisteisiin, minkä lisäksi he ottavat osaa erilaisin tapahtumiin. Muita toiminnanmuotoja on esim. lukukoiratoiminta

"Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja toteuttaa eläinavusteista työskentelyä, jossa eläimen avulla tuodaan iloa ja vahvistetaan ihmisen terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia, ehkäistään ihmisen hyvinvoinnin ongelmia ja tuetaan ongelmia kohdanneita ihmisiä."

Ennen Karva-Kaveriksi pääsyä kaikki eläimet testataan. Testissä katsotaan että eläin on ohjaajansa hallinnassa, ja että se on soveltuvainen keikkailuun. Hylkääviä virheitä on aggressiivisuus ja arkuus.Nyt se matka vasta alkaa

Mun tie eläinavusteisuuden pariin on ollutkin siis aika monisyinen, mutta luulen että nyt se matka vasta alkaa! Parempi kuitenkin opiskella tätä hetkeä rauhassa ja siirtyä pikku hiljaa seuraavalle tasolle :) Sitä en tiedä mikä se seuraava taso on ja koska se tulee, mutta sen tiedän, että eläinavusteisuudesta on kyse. 

Kuten sanottua aiheesta vois jatkaa vielä monta riviä.. Tää tynkäjuttu on kuitenkin ihan hyvä ensisukellus aiheeseen, jos se ei ole ennestään tuttu. Syvyyssukellusta suosittelen harrastamaan lainaamalla kirjastosta Karvaterapiaa -kirjan, joka mun pitäis oikeastaan ostaa itsellenikin.

Vastaan mielelläni ja parhaani mukaan, jos aiheesta herää kysyttävää!

2 kommenttia:

 1. Teet arvokasta työtä :) Olen itse haaveillut myös jonkinlaisesta kaverikoiratoiminnasta ja lähihoitajana olen saanut nähdä kuinka vanhukset ilahtuu kun osastolla käy eläinvieraita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! Ei muuta kun tutkimaan asiaa ja viemään ajatuksia käytäntöön :) Jos et vielä ole tutustunut tuohon kirjaan, niin suosittelen kyllä tutustumaan.

   Poista