torstai 1. tammikuuta 2015

Värillisiä jäälyhtyjä maitotölkeistä ja ämpäreistä

Tulihan se talvikin viimein ja toi mukanaan pakkasta sen verran että monta kertaa sulaneiden jäälyhtykokeilujen tilalle saatiin uusia.

Maitotölkki lyhtyjen teko vaatii enemmän aikaa ja vaivaa. Ensin pitää säästellä sopiva määrä tölkkejä, sitten pitää antaa niiden rauhassa jäätyä umpeen ja lopulta kun on aika kuoria jättiläistimantit esiin syntyy melkonen läjä roskaa :D Mutta kyllä, se on kaiken sen vaivan arvoista!
5-10'C pakkasella jäätymiseen menee pari vuorokautta. Täytä yläpäästä kokonaan avattu tölkki poikittaistaitteeseen saakka jääkylmällä vedellä ja halutessasi värillisiä jäätiiliä, sekoita joukkoon elintarvikeväriä tai tekstiiliväriä. Elintarvikevärejä saa lähestulkoon kaikista marketeista n. 3€/pullo ja tekstiiliväriä tarvikekaupoista kuten Tokmanni, hintaan 3€/pss. Näissä lyhdyissä käytin kahta eri tekstiiliväriä pikku ripauksen.

11 tiiltä

12 tiiltäJäätiilet on itsessään liukkaita ja jotta ei menetä hermojaan, kannattaa jäätiilien kasaamiseen kaveriksi ottaa vettä ja lunta, josta tehdään ikäänkuin "sementtiä" tiilten väliin joka pian jäätyessään kiinnittää tiilet melko nopeasti toisiinsa. Myös lyhdyn pohja kannattaa kastella vedellä ja tasoittaa jotta kynttilän saa asetettua suoraan, eikä lyhdystä tule vino.


Perinteisempi -ja helpompi jäälyhty valmistuu käden käänteessä 10l ämpärissä. Toki mitä isompi ämpäri, sen suurempi lyhty :D -5'C pakkasella tekoon menee vuorokausi, mutta kovemmalla pakkasella aikaa menee huomattavasti vähemmän. Paras mittari on kuitenkin jäätyvät reunat jotka osoittaa kynttilälle varatun onton tilan kokoa. Lyhty on valmis kun reunat on pari senttiä paksut.
Ja voilá lyhty on valmis. Tarvitset siis vain esim. siivoussangon, jonka täytät jääkylmällä vedellä. Värjääminen onnistuu samalla tavalla kun jäätiilissä, mutta vahvempaan värisävyyn väriä kuluu enemmän. Kun lyhdyn reunat näyttää tarpeeksi vahvoilta, ota ämpäri hetkeksi sisälle.. Kun lyhty pyörii ämpärissä (heiluta kahvasta), se on valmis kumottavaksi. Väri sotkee, joten jos et halua jättää jälkeesi kirkuvan punaista lunta lyhdyn ympärille niin tee kumoaminen jossain muualla. Kumoamisen jälkeen koputtele "kanteen" veden mentävä reikä ja kaada vesi pois tai takaisin sankoon jossa voit hyödyntää sen uuteen jäälyhtyyn -näin säästät myös väriä ;) Sitten voit koputella loput jäät pois kannesta. Sitten vain lyhty paikalleen ja kynttilä sisään! Eikös ollutkin helppoa. Harjoitus tekee muuten mestarin..... :D
Mulla on ollu käytössä nyt noita parin päivän kynttilöitä,  olisko ne ollu 3€ / 5 vai 6 kynttilää? = 12 päivää, mutta jos jää lyhtyjen jäädyttämiseen koukkuun niin äkkiä niitä kynttilöitä palaa. Nimimerkki 5 lyhtyä omassa pihassa ja 2 vein tien varteen....hups. Näissä rakennelmissa taivas on rajana ja no kelit tietty. Kannattaa hyödyntää lunta+vettä ja jos alkaa olemaan liian vähän tavotteita niin ei muuta kun painelemaan lumeen kuvioo, siihen pressu päälle ja vettä jäätymään ;) Voi rakentaa vaikka lasipalatsin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti