perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kouluakoulua..

Ei oo nyt vaihteeksi taaskaan mitään sen erikoisempaa kirjoitettavaa, niin voisin jakaa ajatuksiani tulevasta opinnäytetyö -projektista, kysellä mielipiteitä siitä ja ottaa ideoita vastaan.. Lähihoitajaopintoja kun on lähes tulkoon enää puoli vuotta jäljellä (valmistun joulukuussa), wuhuu! :) Siinäpä porkkanaa purtavaksi. Tai ei oikeastaan.. Jo silloin kun hain näihin opintoihin, kävi mielessä mahdollisuudet eläintenhoitajan (ensimmäinen ammatti) ja lähihoitajan yhdistämisestä. Tasaiseen tahtiin ajatus on käynyt mielessä, ja nyt kun piti ruveta keksimään opinnäytetyöaihetta, se tuli mieleen jälleen ja puri kyllä kerralla kunnolla :D

Yksi näitä ammatteja yhdistävä tekijä on eläinavusteinen työ. Suomessa tästä on puhuttu jo melkosen kauan, mutta käytäntöön se on alkanut tulemaan ihan tässä parin viime vuoden aikana, kun eläinten positiivisesta vaikutuksesta ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin on päästy antamaan "näyttöä".. Ja kiinnostus senkun vaan kasvaa. Eräs palveluntarjoajista, on hyvin medianäkyvyyttäkin saanut Hali-Koira-yritys josta löytyy lehtikirjoitukset mm. helmikuulta ja keskiviikolta

Käytännössä eläinavusteinen työskentely tarkoittaa sitä, että esim. minä lähihoitajana (ammattihenkilönä) toimisin työparina eläimen kanssa. Useimmiten eläin on koira, mutta työpariksi soveltuu myös mm. alpakat, marsut, kissat, possut... käytännössä mikä tahansa eläin jolta tällainen homma sujuu. Kohderyhmäksi puolestaan sopii kaikki lapsista vanhuksiin. 

Tässä puolestaan lehtijuttu tältä päivältä, jossa todetaan myös että Suomi on jälkijunassa verrattuna moneen muuhun maahan. Osasyyksi epäillään taas rahaa kuten tuossa helmikuun artikkelissa, kun toiminnalle ei tahdo löytyä rahoittajaa, ja olen kyllä saanut olla myös itse todistamassa tätä kun yritin saada erääseen vanhusten palveluyksikköön alpakoita vierailulle. Suomessa on kuitenkin myös vapaaehtoistoimintaa, jonka tavoitteena ihmisten ilahduttaminen ja piristäminen eläinten avulla. Vapaaehtoistoimintaa löytyy mm. Kennelliitolta -Kaverikoiratoiminta ja Sennenkoirilta (Suomen Sveitsinpaimen ry.) -Hali-Bernit.

Nojoo, sitten takaisin siihen opinnäytetyöhön. Löytyykö luovia ideoita siitä, että miten tätä kannattaisi lähteä toteuttamaan? Olen jo ottanut yhteyttä erilaisiin yrityksiin ja yhdistyksiin asian tiimoilta, mutta ihan kaikilta en ole vielä vastausta saanut. Joitakin ideoita minulla toki onkin, mutta mikä olisi ulkopuolisen näkemys asiaan? Minulla on myös itsellänikin hieman opiskeltavaa asian saralla, sillä asiaa voi käsitellä todella laajasti tai hieman suppeammin, ja kaikista termeistä on tehtävä selvä suomennos itselle.. jaja. Toivottavasti tässä tekstissä on kuitenkin jo suurinpiirtein palaset paikallaan :) Loppuun vielä linkkilista, josta aihe saattaa vielä jonkun verran avautua ja pääsette tutustumaan tähän mahtavaan monimuotoisuuteen, mihin kaikkeen noista meidän rakkaista karvaturrukoista onkaan! Linkkejä saa myös vinkata, jos tästä puuttuu joku. 

Mukavaa viikonloppua, meillä on huomenna Remyn kanssa toista kertaa koirakoulua :)

Vapaaehtoista hyvän mielen työtä:
Kennelliitto - Kaverikoirat
http://www.kennelliitto.fi/koirat/kaverikoirat-tuovat-iloa-ja-elamyksia
Sennenkoirat - Halibernit
http://sennenkoirat.net/site/halibernit
Suomen Karva-kaverit
http://www.suomenkarvakaverit.fi/

Palveluntarjoajia:
Hali-Koira
https://www.facebook.com/halikoira?fref=ts
Voimatassu
http://www.voimatassu.fi/voimatassu/
Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä
http://www.kasvatus-kuntoutuskoirat.fi/kasvatus-ja-kuntoutustyo/
Alpakkakartano
https://www.facebook.com/pages/Alpakkakartano-Oy/246379022142975
Pikkumetsä - kuntouttava pienryhmäkoti
http://www.pikkumetsa.net/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti