sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Canny Collar

Kuva täältä .

Heti alkuun; Ei, se ei ole kuonokoppa vaan se on kuonopanta. Kun pari kuukautta sitten otin tämän Canny Collar -kuonopannan kokeiluun, sain heti kuulla lenkillä, että "Hei kattokaa tolla koiralla on kuonokoppa!!". Ero on totaalinen ja käyttötarkoitus on aivan eri. 

Kuonokoppa estää koiraa esim. puremasta ja näykkimästä eläinlääkärireissulla, greyhoundit käyttää kuonokoppaa juoksukisoissa ja jotkut pitää koirallaan kuonokoppaa siksi ettei se söisi lenkkipolun varrelta kaikkea mitä eteen osuu. Kuonokoppa antaa kuitenkin mahdollisuuden mm. läähättää. Kuonokoppa yhdistetään lähestulkoon aina ensi reaktiona vihaiseen koiraan, mutta niin ei suinkaan aina ole. Erilaisista kuonokopista voi halutessaan lukea täältä.Miksi sitten koin tarpeelliseksi kokeilla Remyllä Canny Collar -kuonopannan käyttöä? Yleisesti ottaen kuonopanta on koulutusväline, jolla pyritään opettamaan koira kulkemaan hihnassa vetämättä. Kuonopannan teho perustuu siihen, että kun koira vetää, panta aiheuttaa hetkellisen paineen tunteen koiran kuonolla ja useimmiten koira ymmärtää sitten himmata, ja paine kuonon päällä lakkaa. Kuonopantoja on markkinoilla monia erilaisia ja useimmiten näkee käytössä sellaisia versioita, jossa hihnan kiinnitys on kuonon alla kaulassa.. Tällainen panta voi aiheuttaa koiralle niskakipuja, koska koiran vetäessä hihna ohjaa sen pään kääntymään sivulle. Canny Collarissa kiinnitys on puolestaan niskassa, jolloin tätä ongelmaa ei tule.

Canny Collar on helppo pukea koiralle; ensin laitetaan ikäänkuin perinteinen panta kaulalle niin että solki jää niskan päälle, sen jälkeen kiinnitetään talutin pidempiin piuhoihin. Tarvittaessa pantaa voi käyttää myös näin:

..Etenkin siinä tilanteessa kun koira alkaa olla oppinut vetämättömyyteen, ja mikäli on aikeissa juoksuttaa koiraa. Pitkät piuhat voi pistää solmuun jolloin ne ei roiku kintuissa tai vaihtoehtoisesti voi hankkia pienet karbiinihaat, joilla pitkät piuhat voi kiinnittää pantaosuuteen. Meillä pantaa käytetään näin yleensä lenkin lopussa, kun koira kulkee nätisti vetämättä. Koen, että koira saa siitä pienen palkinnon :) ..Mutta silloin kun kuonopantaa käytetään tarkoituksessaan "vedonestäjänä", otetaan pannasta kaulan puolelta käteen pieni keltainen kappale, josta kuono osuus vedetään esiin ja laitetaan kuonon päälle tähän tyyliin:


Pantoja on olemassa eri kokoisia, joten niitä on saatavissa lähes tulkoon kaikenkokoisille, myös lyhyempi kuonoisille koirille. Oikean kokoinen panta on helppo löytää valmiin kokotaulukon mukaisesti mittaamalla koiran kaulanympärys niskan/kurkun kohdalta, kallonpohjan alapuolelta. Canny Collareita myydään useissa eri lemmikkitarvikekaupoissa, ja sen hinta vaihtelee myymäläkohtaisesti. Edullisimmin sen taitaa saada n. 20€ Ebaysta, mutta mikäli haluaa olla varma oikeasta koosta, kannattaa se käydä ostamassa lemmikkitarvikekaupasta ja maksaa hieman enemmän. Meille Canny Collar löytyi käytettynä Huuto.netistä parilla kympillä :)

Itse olen ollut pantaan todella tyytyväinen, eikä hetkeen ole tarvinnut potea kiertäjäkalvosimen tulehdustakaan, joka mulle herkästi tulee koirien vetämisestä hihnassa. Alkuun Remy yritti saada pantaa (kuono-osuutta) tassuillaan pois, mutta aika nopeasti se oppi, ettei sitä ominpäin saa ottaa. Palkitseminen ja kehut vei voiton pyristelemisestä. Vetäminen kuonopantaa käytettäessä on todella olematonta, ja yleensä sitä on vain siinä tilanteessa, kun Remy on päättäväisesti menossa nostamaan kinttuaan. Alkuun hieman epäröin kuonopannan käyttöönottoa, mutta nyt tuntuu että se on melkolailla ehdoton.. 

Voin siis lämpimästi suositella kaikille, ketkä yhtään miettii sen kokeilemista ja ehdottomasti kannattaa ostaa tällänen niskakiinnitteinen, vaikka paaaaljon halvemmalla saisikin sellaisen kaulakiinnitteisen. Kaulakiinnitteisten kanssa suositellaan käyttämään lisäksi normaalia pantaa ja kahta hihnaa niin että kuonopantaan ja pantaan menee oma hihna... Tämä on siis paljon yksinkertaisempikin ratkaisu :) Kuonopannan, kuin kuonopannan käytössä on kuitenkin ehdoton ei flexille, enkä suosittele niiden käyttöä muutenkaan. Useimmiten kun niitä käytetään väärin, jolloin niistä on enemmän haittaa kun hyötyä (toki poikkeuksiakin löytyy). Käytä siis kuonopantaa perinteisen taluttimen tai esimerkiksi monitoimitaluttimen kanssa.

18 kommenttia:

 1. Meillä Late oppi hyvin äkkiä vetämään nenänsä kanssa. Toki se vihasi tota systeemiä yli kaiken ja yritti joka välissä tassunsa kanssa saada sitä pujotettua kuonon yli. Tottakai se häiritsi vetämistä ja tempoilua, mutta ei kyllä hillinnyt sitä millään lailla. Onneksi asutaan maalla niin ettei nenäpantaa tarvii. :D Maksoin 12€ täällä Hämeenlinnassa siitä.

  Onneksi on musta koira, meillä ei kukaan huomannutkaan nenän yli menevää osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni vastasin tähän kommenttiin, kun sen sain hyväksyttäväksi, mutta ei näy enään.. Otetaan siis uusiks:

   Ne kaulan alle kiinnitettävät kuonopannat on 10€ luokkaa, mutta Canny Collar on arvokkaampi (sillä on aika vakiohinta) ja sen kiinnitys tulee tosiaan niskaan. Meillä toimii Remyllä kyllä paremmin kun hyvin :)

   "Punaisesta" koirasta toi musta näkyy kyllä hyvin, mutta toisaalta siinä on hyvätkin puolensa kun ihmiset karttaa -> saadaan enemmän tilaa ja päästään sujuvasti ohi :D

   Poista
  2. Minä ostin Canny Collarin Mustista ja Mirristä 20 eurolla, oli tarjouksessa. Kokeilin sitä nyt eka kertaa kääpiöpinserillemme, joka on kova vetämään. Ensimmäisessä kokeilussa kotipihalla kävi niin, että kun laitoin pannan sille, se jähmettyi paikalleen eikä liikkunut metriäkään. Ajattelin, että onpas hyvä vehje, nyt ei ainakaan vedä! :) Sitten kokeiltiin sitä kesken lenkin, eli annoin ensin kulkea ilman pantaa. Laitoin pannan paikalleen. Ensin tuntui kaikki menevän hienosti, eikä koira vetänyt vaan kulki nätisti vierellä. Olin iloisesti yllättynyt ja ajattelin, että vau...onpas tämä nyt helppoa. Mutta sitten yhtäkkiä huomasin, että kas, kuonopanta roikkuu iloisesti irti ja koirulainen meinaa ruveta taas vetämään. Laitoin uudelleen ja seurasin mitä tapahtuu: koira nappasi sen hetken kävelyn jälkeen salamannopeasti tassullaan kuonon päältä pois. Seuraavassa testauksessa se sai sen irti yksinkertaisesti ravistelemalla päätään. Ja kerran se irtosi, kun koira hankasi nenänvarttaan maahan (sillä on notkea kaula).

   Olisiko pitänyt pitää hihnaa koko ajan tiukalla - joka ei tosin liene pannan käyttämisen tarkoitus - vai mikä meni vikaan? Onneksi panta oli tarpeeksi tiukalla, joten koko helahoito ei päässyt irti. Panta on kokoa 1, eli liian isokaan ei voi olla. Vai kiinnitinkö sen väärin, pitäisikö sen olla Hirveän Kireällä just korvien alapuolella? Kääpiöpinserillä on aika pitkä ja ohut kaula, joten se taisi hieman lenkin aikana valua ei ei pysynyt just siinä korvien alapuolella. Jos laitan soljen seuraavaan reikään, se vaikuttaa kyllä minun mielestäni liian tiukalta.

   Huomenna testataan uudelleen. Vetämiseen olen totaalisen kyllästynyt.

   Poista
  3. Anteeksi viiveinen vastaus..

   Ennen kun koira "tottuu" pannan käyttöön, niin on normaalia että se yrittää pyristellä siitä tavalla tai toisella irti... Käpälillään tai vaikka kuono pitkin maata. Etenkin alussa joutuu pitämään hihnaa silmällä sen verran, että se pysyy napakkana mutta ei kiristä, niin että silmukka pysyy löysänä kuonon päällä.

   Kuonopanta ei ole myöskään taikakalu, vaan koulutusväline jonka tukena oikeasta käytöksestä koiraa tulee palkita esim. namilla. Eli esim. vetotilanteessa se nopea hetki kun vetää - tajuaa että panta kiristyy - ja höllää itse tahtiaan niin välittömästi pitäisi muistaa vähintäänkin kehua.

   Pannan kireys on sopiva, kun väliin mahtuu ujuttamaan pari sormea.

   Poista
 2. Meillä Canny Collar ei oikein toimi kiitettävästi. Ensin koira onnistui saamaan sen nenähihnan useasti lenkillä pois nenustaan, no eipä iso ongelma (mutta kyllästyttävä), nostin takaisin. Sitten irtosi liimaukset ja nyt panta sitten roikkuu "pitkänä" koko ajan. Eli ei kivaa, harmittaa, että oli niin heikkoa tekoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkä liimaukset? O.o Kannattaa palauttaa panta ostopaikkaan ja tehdä reklamaatio, en ole kuullut keltään vastaavaa. Nenähihnan lähteminen paikaltaan johtuu siitä ettei hihna ole tarpeeksi "napakasti".

   Poista
 3. Meillä toimi loistavasti cockapoo uroksella, joka aikaisemmin veti puolikuristavalla itsensä pyörryksiin. Nyt kävelee tosi hienosti!

  VastaaPoista
 4. Lilu pietarilainen sai tempaistessaan muutama päivä sitten talutusremminsä metalliosan rikki. Se osaa kävellä vierellä moitteetta, mutta hyökkää muitta koiria, lenkkeilijöitä, pakettiautoja, kuorma-autoja ja pyöräilijöitä kohti. Jäniksistä puhumattakaan, mutta niitä se sentää vaanii eli ehdin ottaa remmistä kiinni kaksinkäsin ajoissa. Olin epätoivoinen, itseluottamukseni koiranomistajana horjui... Onneksi kysyin neuvoa https://www.wuf.fi/ asioidessani ja haaskasin rahani 39.90 Canny Collariin. Toivon pannan poistavan issiakseni ja niveltuppitulehduksen minulta ja häiriökäyttäytymisen Lilulta. Ollaan vasta kerran käyty lyhyellä lenkillä kokeilemassa kuonopantaa. Lilua ärsytti ensimäiset 500m remmi kuonon ympärillä, mutta unohtui sitten kun tuli mielenkiintoisia hajuja. Yhdelle koiralle yritti raivota, mutta eihän siitä mitään tullut. Seuraavaa koiraa ei viitsinyt edes nähdä :) Tänään meni hyvin, mutta olen valmis lenkkeihin jolloin likka alkaa kapinoida vastaan. Kiitos hyvistä neuvoista Canny Collarin käytöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Tsemppiä lenkeille, muista palkita koiraa oikeasta käytöksestä :)

   Poista
 5. Ei toimi... Lilu sressaantuu ja on valmis käymään vastaantulijoiden kimppuun. Siis ihmistenkin. Saa lenkin kuonon ympäriltä liiankin helposti pois riehuessaan. Pelkään että pannan ohkaset remmit ei pidättele 23kg raivotarta. En luovuta, mutta siirrän harjoituksia pakkasten hieman lauhtuneisiin päiviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin, että harjoituksen puutetta. Sinun pitää jatkuvasti palkata koiraa tavalla tai toisella, kun se käyttäytyy ja toimii oikein. Kuonopanta on koulutusväline, eli se ei toimi "luonnostaan" vaan senkin käyttöä on harjoiteltava :)

   Poista
  2. Pakkanen laski ja teimme hyvässä yhteisymmärryksessä lenkin Pyynikin ulkoilualueele. Kuonopanta toimii kun en päästä taluutusremmiä löysälle. Ohitimme puolitusinaa koiraa ilman suuria tunteenpurkauksia. Lilu kyllä itse huolehtii siitä että tulee palkituksi. Kun sanon hyvä se istahtaa jo maahan tarjoamaan tassuaan :)

   Poista
 6. Hei, moi - tämä on vähän myöhäinen kommentti, mutta löysin kuonopanta kirjoitelmasi tässä nyt pari kuukautta myöhässä.

  Olisi kiinnostusta itsellä hommata toinen kuonopanta, kun talossa on nyt toinen koira - ja kakarana koittaa vähän liiaksikin itseään vielä. Canny Collar siis kiinnostaisi (uudestaan) koska kakara ei ole oppinut peruuttamisen kaunista taitoa.
  Onko Remy koittanut teillä vetää tuota Cannyn Collarin pantaa peruuttamalla päänsä yli? Joskus koitimme tuota vanhemmalla koirallamme ja näin pääsi tapahtumaan kesken lenkin. Panta oli säädetty sopivaksi kaupassa. Tämän jälkeen ollaan päädytty vain noihin kuonon alta kiinnittyviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Koskaan ei ole liian myöhäistä :)

   Meillä niin Remy, kun Tara ovat olleet malliesimerkkejä peruuttamisen suhteen etenkin vetovaljaista, mutta Remy on toki yrittänyt sitä myös Canny Collarista ja Tara y-valjaista. Miten panta säädettiin teillä eläinkaupassa? Tärkeää on, että se sijoittuu korvien alapuolelle, kallonpohjan alle -ei normaalin pannan paikalle. Se saa olla myös tosi napakasti kiinni, niin että väliin mahtuu pari sormea. Remyllä on rutkasti vetovoimaa ja tahtoa, mutta ei ole kertaakaan päässyt Cannystä irti.

   Vinkki vitosena voit tietysti opettamis vaiheessa käyttää tuplaremmiä, ettei karkaamista pääse vahingossakaan tapahtumaan, sillä jos tunnet itsesi epävarmaksi niin se hyvin herkästi välittyy hihnaa pitkin koiralle jolloin se voi myös käyttäytyä arvaamattomasti kuonopannassa. Niimpä suosittelen laittamaan koiralle normaalin pannan, johon hihna kiinni ja lisäksi Canny Collarin, johon oma hihna kiinni. Jos käy niin että koira muka jotenkin pääsisi Cannystä pois, niin karkureissu päättyy tuplahihnan varapantaan joka voisi hyvin olla esim. puolikuristava panta jolloin koira ei taatusti pääse siitäkään pois kun se on oikean kokoinen. Vaihtoehto on toki käyttää myös valjaita, mutta erään koirankouluttajan mukaan koirasta tulee helposti haukkuherkkä jos sitä kouluttaa valjaissa ja se tuntee että hänellä on "supervoimat" hallussa, koska tavallisten valjaiden hallinta ja koiralle antama palaute on heikkoa.

   Tsemppiä harjoituksiin! Muista että panta on vain koulutusväline ja koiran palkkaaminen oikeasta käytöksestä on erityisen tärkeää.

   Poista
  2. Juu, panta oli tuolla turkkihirmu tukkajumalalla laitettu siihen korvien taakse napakasti, mutta näin pääsi käymään. Ikäväähän se on. Meillä nykyistä kuonopantaa käytetään vain jos ollaan yhdessä lenkillä, koska joukossa tyhmyys tiivistyy ainakin näillä.
   Yksinään kun viedään niin vähät välitävät muista koirista, mutta se nyt ei ole maailman tehokkainta kun muutenkin jo aamu viideltä kaupungissa joudutaan nousemaan että voidaan rauhassa tassutella.

   Käytössä on kummallakin monitoimi remmit, koska muutoin saavat kävellä pitkällä, mutta kadulle palatessa siihen metriseen on kivempi hallinnan puolesta, kun tuntuu flexissä olijoita vähemmän kiinnostavan omat koiransa tässä naapurustossa.

   Kummallakin on ns. flat collar eli siis ihan perus panta käytössä ja kakaralla valjaat joskus pitkien lenkkien puolesta siihen lisäksi. On myös pk-ketjulliset pannat, joita käytetään enemmän koristeina, koska osaavat niistäkin taivutella itsensä turkkeinensa pois. (tolleri ja lapinkoira) Ja vanhempi dramatisoi itseään sillä että hirttäytyy joskus siihenkin. -__-;;

   Niitä hetkiä häpeää ehkä eniten jos kadulla sattuu tapahtumaan, koska kakara haukkuu omaa pelkoaan (alle vuotias) ja vanha maastoutuu vaikka keskelle risteystä - eikä yleensä vastapuolelta tule sitäkään ymmärrystä että voisivat kiertää muutaman metrin päästä vaan ihan iholle haluavat väkisin tulla. Siinä on pitelemistä kahdessa eri suuntaan rimpuilevassa lihasmassassa.

   Mene ja tiedä, kekseliäitä turjakkeita ovat, mutta vetävät enemmän vain pelkojensa kohdalla (tai no... tuosta vanhasta en tiedä enää että alkaako seniiliys viedä voittoa välillä). Silloin hallinta olisi mukavampaa kummallekin (koiralle ja taluttajalle) kun eivät ne nami ja palkkio taskut ole loputtomat; eivätkä vanhemmalle 100% toimi jos on koira lähestymässä (ei ole sellaista lelua tai ruokaa joka vie voiton kyttäämisestä että käykö toinen taas päälle).

   Poista
  3. Olet varmaan kokeillut kiinnittää sen pannan karvojen "jakaukseen"? Karvat kyllä on siitä ilkeitä, että vähentää kitkaa ja antaa vähän apuja pannasta luiskahtamiseen.

   Meillä on kanssa samaa ongelmaa. Tara tykkäis rähjätä kaikille, Remy rupee sitten ikäänkuin komentamaan Taraa ja Riku on siihen asti hiljaa kunnes "suuttuu" jos kuvittelee että Tara ja Remy rähjää sille. Siinähän sitä onkin sitten soppa jos tilanne pääsee noin yltymään.

   Meillä hihnoina on Rok Strapsit. Olisko ne n. 1,5m joustohihnat, joiden "koirapäässä" on kahva, jos täytyy saada lyhyelle. En kyllä tulisi ilman niitä enää toimeen :D

   Poista