torstai 11. heinäkuuta 2013

Luonnossa

Päätin eilen pitkästä aikaa vetästä maiharit jalkaan ja mehtävermeet päälle.. Sunnuntaina isäntä kävi koirien kanssa metsästysmailla, enkä päässyt mukaan, niin tuumasin että mun on pakko päästä kanssa. Sitten ei muuta kun koirat matkaan ja menoks. Suunnaksi päätin ottaa Nyrölän luontopolun, jota en ole koskaan aiemmin kiertänyt, kun ollaan aiemmin menty vaan suoraa reittiä polun varrella olevaan saareen paisteleen makkaraa.

Nyrölän luontopolku on rakennettu pääosin kyläläisten talkootyönä ja avattiin vuonna 2004. Luontopolkulenkin pituus on 3,5 km. Vuoden 2008 lopulla valmistui kahden kilometrin pituinen polkuyhteys Kallioplanetaarioon. Luontopolun lähtöpaikka on Nyrölän koulun läheisyydessä, Sikomäentien varrella. Reitti on merkitty keltaisilla heinäseipäillä. Polun varustusta ovat opastekyltti parkkipaikalla koulun lähellä, infotaulut ja pitkospuut märillä paikoilla. Yhdeksän rastin aiheita ovat mm. paikallinen historia, riistanhoito ja puuopetus. Luontopolulta pääsee vetolossilla (kantavuus 700 kg) Iso-Mustan pikku saareen, jossa on kaksoislaavu, tulisija, hella, huussi ja laituri. Laavuun mahtuu kerralla 10 yöpyjää.


Viime kerrasta, tai siis käynnistä Nyrölässä on aika pitkä aika. En ole ihan varma, mutta olisinko peräti toissa talvena käynyt viimeks.. Ja kerran aiemmin olen käynyt kesällä, mutta en kuollaksenikaan muista millon.

No jaarittelut sikseen, täytyy kyllä antaa täydet pisteet Nyrölän kyläläisille, jotka reittiä ylläpitää. En tiiä kauan nuo todella mainiot infotaulut ja reittimerkinnät on ollu olemassa, mutta siis ne oli ihan älyttömän hienot ja hyvässä kunnossa. Infotaulutkin oli niin puoleensa vetäviä, että kaikki oli pakko lukea alusta loppuun. Myös pitkospuut olivat hyvässä kunnossa.

En ollut tietoinen myöskään luontopolun varrelle sijoittuvasta laavusta, joka sekin oli tosi hyvässä kunnossa ja puitakin oli saatavissa ihan läheltä. Ei huonompi esim. yhden yön retkikohde tälläselle mökittömälle ihmiselle.. Toki saaressakin on sitten vielä lisää majoittumistilaa ja laiturilta on mahdollisuus pulahtaa uimaan.

Matkan varrelta koirat bongas mustikoita, jotka oli kyllä vielä melkosen pieniä, mutta maultaan tosi hyviä ja mehukkaita. Punaset nelijalkaset mustikkasuut mussutti pitkän tovin niissä puskissa siinä missä minäkin :D Suo-osuudella puolestaan lakat jätti aika kylmäks, kun en löytänyt yhtä ainutta kypsää. Päätettiin sitten jatkaa matkaa saareen ja koirat pääs järveen viilentymään. Eväitä ei ollu tällä kertaa mukana, joten pidettiin vaan lyhyt juomatauko ja jatkettiin matkaa.
Semmonen retki se.. Saaresta jäi kuvat aika vähiin, kun siellä oli muitakin kulkijoita. Tuo on kyllä ihan mukava virkistäytymispaikka ja tosiaan jos polkua ei jaksa kiertää niin saareen pääsee ihan suoraakin reittiä, jolloin matkaa on joku vaivaiset 1,5km muistaakseni. 

Ettei kehut jäis vähiin, niin vielä kerran täytyy toitottaa, että ihan mahtavassa kunnossa tuo paikka. Osakiitokset kuuluu tietysti käyttäjille, jotka on fiksusti osanneet kunnioittaa paikkaa. Täytys ihan tosissaan lähteä tonne joskus reppu selässä ja olla yötä.. Oisko aika mahtavaa nauttia kesäyöstä tuolla makkaraa paistellen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti