perjantai 14. kesäkuuta 2013

Täysihoidossa

Moni kysyy minulta usein, että mitä 'tarjoamani' koiran hoitaminen kotiin tarkoittaa. No ajattelin sitten, että aiheesta voisi tehdä hyvinkin mielenkiintoisen postauksen, joka samalla tarjoaisi esimerkin siitä, mitä koiran hoitaminen kotiin voi tarkoittaa.. 

Niimpä kysyin erään hoitokoiran omistajalta lupaa käyttää hänen koiraansa esimerkkinä ja luvan saatuani, tässä on teille kooste melkolailla täysihoidoksi luokiteltavissa olevasta hoidosta:

  • Paria päivää ennen hoidon alkua, kävin koiran kotona tutustumassa koiraan. Samalla keskustelimme koirasta ja siitä, mitä koiran hoito pitää sisällään. Pyysin lisäksi kirjoittamaan erilliset ohjeet koiran hoidosta paperille. Sovimme samalla esim. miten toimitaan jos koiralle tapahtuu jotain tai asunnossa sattuu jotakin hoidon aikana.

Koiran hoitoajaksi sovittiin viikko. Päivittäin käynti koiran luona kolme kertaa päivässä, ruoka aamuin illoin. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan (=koiran ehdoilla) kynsien leikkuuta, tassunpohjien hoitoa ja turkinhoitoa.

Jokaisen käynnin yhteydessä tämän koiran kanssa tehtiin 30-45min mittainen lenkki. Lenkillä ja muutenkin ulkona liikkuessa pidän koiran aina kytkettynä, vaikka se olisikin omistajan kanssa tottunut liikkumaan vapaasti. Lenkkimaastoksi sopii parhaiten kunto- ja metsäpolut, jossa viihdyn itsekkin parhaiten.

Yllä olevasta kuvasta käy kuitenkin ilmi, että koiralle on tarjolla rajoitettua vapautta liinan päässä, jolloin lenkistä tulee antoisampi, kun koira saa käyttää sen aikana vapaasti kaikkia aistejaan tutkiessaan ympäristöä. Vastaantulijan kohdalla otin koiran tietysti lyhyemmälle.

Lenkin yhteydessä harrastimme koiran kanssa myös aivojumppaa, hyödyntäen koiralla olevia tottelevaisuus -taitoja. Pitäessäni koiralle seuraa, hyödynsin näitä taitoja myös sisällä erilaisissa tilanteissa (kuten esim. ruuan antaminen). Yhden käynnin pituudeksi vierähti helposti tämän kaverin kanssa pari tuntia ja ylikin. 

Aika pian hoidon alussa huomasin koirasta, että me ollaan hyvin pitkälti samoilla aaltopituuksilla ja että yhteistyö meidän välillämme toimii hyvin. Niimpä harvinaisen pian pystyin ottamaan turkinhoitovehkeet esiin, ja koira nautti täysin rinnoin silmät kiinni kyljellään kun harjasin sen turkin perusteellisesti.

Seuraavana päivänä vuorossa oli kynsisakset ja jo saman päivän aikana pystyimme aloittamaan myös tassunpohjien huoltamisen pesuin ja rasvauksin. 

Tähän väliin täytyy painottaa, että todellakaan ihan joka koiran kanssa tälläinen ei välttämättä onnistu laisinkaan omistajien poissa ollessa, eikä välttämättä silloinkaan kun omistajat ovat paikalla. Pelkästään se, että tuiki tuntematon ihminen tulee sisään ja haluaa viedä koiran mukanaan, voi koirasta tuntua niin oudolta että se ei niin vaan lähde edes ulkoilemaan ja on hyvin epävarma vierasta tyyppiä kohtaan. Koiraan täytyy siis saada molemminpuolinen vahva luottamus, jonka syntymiseen täytyy itse osata toimia ja hoitaa asiat varmasti ja täytyy osata tunnistaa mikä tapa on juuri sille koiralle oikea tapa. Ennakkokäynti koiran luona helpottaa koiraan tutustumista, mutta vaikka koira olisi silloin ok, se voi käyttäytyä täysin päinvastaisesti sen kotiin mentäessä ja sitä hoitaessa.

Pidempiaikaisessa hoidossa koiralle on varattava normaalia enemmän seuranpitoaikaa, ja tämän koiran kohdalla seuranpito tarkoitti aivojumpan lisäksi myös sen lempipuuhiin kuuluvaa uintia. Ja kuten kuvasta näkyy, hoitokoira nautti myös uimisesta rajoitetun vapauden avulla, eli näppärästi liinan päässä :) 

Rajoitettu vapaus ei koskaan tarkoita koirapuistossa käyntiä koiran kanssa, vaikka koira olisi ennenkin käynyt siellä omistajan kanssa.

Mikäli koiralla on kotona käytössään esim. hyvin aidattu piha, kuten tällä koiralla, seuranpito voi tarkoittaa myös sitä että heittelen koiralle palloa pihassa. Myös tottelevaisuustreenit koiraa vapaana pitäen onnistuu sisätilojen lisäksi ulkona, jos koiralle on tosiaan tarjolla tällainen asianmukaisesti aidattu piha, mutta muuten sitten hihnan päässä.

Yksilöllisenä tarpeena tällä koiralla oli tassun pohjista huolehtiminen. Tämän koiran kohdalla se tarkoitti riittävää aktivointia, sekä tassujen puhtaudesta huolehtimista. Lenkin jälkeen sipaisin anturoihin vielä erityisen hyvää Vetramil -salvaa. Kuvassa koira on saanut tassunsa suojaksi tossun sadekelillä, ettei hyvässä kunnossa oleva haava saisi takapakkia mahdollisesta liasta ja bakteereista. Kuivalla kelillä tossua ei tarvittu.

Käytännön järjestelyistä vielä sen verran, että käytössäni oli 'oma avain' koiran kotiin ja lisäksi olen tyhjentänyt myös postilaatikon päivittäin. Mutta melkolailla tätä se koiran kotiin hoitaminen on käytännössä. Lyhyemmät kotiin hoidot ja pelkät lenkitykset eivät yleensä ihan näin kattavia ole, mutta koiran mukaan on aina sovittavissa että mitä sen kanssa puuhailen lenkin (ja mahdollisen ruokinnan) lisäksi vai jätänkö sille jotain omaa puuhaa. Tämän esimerkki koiran hoitoa voisin siis kuvata täysihoidoksi.

Mikäli herää jotain kysyttävää tai kommentoitavaa, niin kommentoikaa alle tai laitelkaa sähköpostia :)

ps. kyllä mä niin tiedän taas, että mikä se mun kutsumusammatti ihan oikeesti on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti