tiistai 20. marraskuuta 2012

Lääkärissä.

Tänään marsut pääsivät vuorostaan tekemään uuden aluevaltauksen, kun otin ne päiväksi töihin mukaan. Pari viikkoa sitten Tara tuli käymään avokin kanssa ja Tara pääsi nauttimaan hieronnasta, tänään oli sitten marsujen vuoro viihdyttää vähän asiakkaita ja saada rapsutuksia :)Wagnerissa oli kuitenkin muutakin tarkastettavaa, nimittäin havaitsin perjantaina vanhan tutun -ei niin kaivatun- kivesriesan. 

Pari vuotta sitten kun pojat kastroitiin, niin Wagnerille tuli leikkauksen jälkeen kivespaise ensin toiseen, sitten toiseen kivespussiin, jonka jälkeen se vielä uusiutui siihen samaan. Tämän takia marsu sitten rauhoitettiin kuukauden sisällä kolme kertaa ja kun neljännen kerran olisi pitänyt lähteä niin ehdotin eläinlääkärille, että jatketaan tällä kertaa antibioottia. Se kun oli vähän niinkun 50-50 riskaapelia hommaa, kun molempiin on yhtälailla mahdollisuus kuolla -marsut kun ovat erityisen herkkiä tälläisille tapahtumille. No antibiootti tepsi ja huolet olivat tiessään. Wagner myös selviytyi rauhotuksista sankarillisesti.. 

Tottakai sitten huolestuin hieman, kun perjantaina huomasin ylimääräistä pullotusta sen peräpäässä. Päätin kuitenkin seurailla tilannetta.. No tänään sitten kuitenkin yleisön pyynnöstä vein molemmat marsut ihastuttamaan ja sulostuttamaan, niin siinä sivussa eläinlääkäri vilkasi Wagneria. "Helpotuksekseni" pahkurassa ei ollut mitään viitteitä tulehduksesta, joten melko huolettomalta vaikutti. Marsun yleisvointi on myös hyvä, eikä se pahkura vaivaa, niin ei lähdetty myöskään sitä sörkkimään.. Antibioottikuurin päätin nyt kuitenkin sille syöttää ja kokeilla onko mitään vaikutusta.

Wilpertissä puolestaan ei ollut varsinaisesti muuta kuin siliteltävää, joten melkolailla puhtaat terveen paperit saatiin :)


8 kommenttia:

 1. Hei!
  Miten nopeasti teille se kivespaise tuli leikkauksen jälkeen, ja miten se oireili ? Meillä on alkuviikosta kastroitu poikamarsu ja kovasti mietittyttää koska tässä uskaltaa huokasta helpotuksesta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni sillon pari vuotta takaperin kun pojat leikattiin, niin Wagnerille tuli about viikon päästä ekan kerran se kivespaise. Se kun tosiaan kolme kertaa kuukauden sisään rauhotettiin, niin ekan kerran kastraatiota varten ja seuraavat 2krt paiseen tyhjentämistä varten. Kun paise kerran tuli niin se uusi aina siinä yhteydessä kun antibiottikuuri olisi loppunut.. Lopulta sitten sanoin, että tällä kertaa jatketaan kuuria ja katotaan mitä tapahtuu, ja niin se kivespaise hävisi.

   Wilpertille ei tullut laisinkaan mitään koko leikkauksen jälkeen, joten välillä se sujuu ihan huoletta :) Mutta se kivespaisekkin on yleensä hoidettavissa etenkin nuorelta marsulta.

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi =) Ainakin nyt tuo haava-alue on vielä tosi siisti, ei punoita eikä eritä yhtään mitään. Ruoka maistuu ja poika on oma itsensä. Toivottavasti toipuu ilman komplikaatioita. Tämä pikkukaveri on juuri sen puolisen vuotta, että eiköhän kaikki mene hyvin vaikka sattuisikin vielä paise tulemaan... mutta toivottavasti siis ei =)

   Poista
  3. Haava-aluetta kannattaa kyllä tarkkailla, muttei turhan hysteerisesti eli liian usein. Tärkeintä on että marsulla on siisti alusta (bakteerit on siis minimoitu, eikä haavaan pääse niitä) ja että marsu syö ja juo ja yleisesti ottaen yleisvointi on hyvä. Leikkausseudulla saattaa esintyä vähän turvotusta, mutta se on yleensä normaalia. Mikäli haava rupee erittämään, on todella punainen tai kuuma, marsun yleisvointi on huono.. niin sitten kannattaa pikimmiten (jo mielellään samana päivänä) mennä eläinlääkäriin.

   Marsut kun on sen verran pieniä ja herkkiä eläimiä, että niiden yleisvointi voi romahtaa totaalisesti parissa tunnissa.

   Poista
  4. Juu, vaihdan aamua iltaa sille puhtaat pyyhkeet =) Toistaiseksi vointi vaikuttaa hyvältä, haavan tarkastan samalla kun suihkutan siihen estosuihketta ( muuten repii tikkejä koko ajan). Pesen kädet aina ennen, enkä koskettele haavoja.
   Meillä on täällä onneksi apua saaatavilla tarvittaessa nopeasti, kun ollaan pk-seudulla =)

   Poista
  5. Juu nuo pyyhkeet on kyllä kätevin esim. antibioottikuurin ajan. Mekin tehtiin niin vaikka normaalisti käytössä on puupelletti ja mörtti. Toivotaan että teiänkin poitsu paranee ongelmitta :)

   Poista
 2. Haastoin teidätkin. :P
  http://johkutin.blogspot.fi/2012/11/11-kysymyksen-haaste.html

  VastaaPoista